Çiçek Ahtapot

 
 
 

Dip sularında bulunan bir Kafadanbacaklı olan bu ahtapot türü, tüm dünyada üzerinde en çok çalışılan ve rağbet gören türdür. Tropikal sularda bulunmak üzere, tüm dünya sularına yayılmıştır. Daha iyi ortam şartlarını bulmak ve üremek için sürekli göç eder.  Olta, paragat, tuzak, zıpkın ve trol ile avlanır.

Ülkemizde taze tüketilmeye alışık olduğumuz canlılardan biri olan ahtapot, dünyada dondurulmuş ve işlenmiş olarak ciddi bir pazar payına sahiptir. Salata olarak da tüketime hazır halde satışa sunulmaktadır.

Ürün Bilgisi

Ürün Adı Dondurulmuş Bütün Ahtapot 15 kg
Ürün Latince Adı Octopus Vulgaris
Ürün İngilizce Adı Common Octopus
Ürün Dış Barkodu

 
1-2: 8680539205200
2-3:8680539205217
3-4: 8680539205224
Ürün İç Barkodu

 
1-2: -
2-3: -
3-4: -
Ürün Boyu 1-2 kg, 2-3 kg, 3-4 kg  /   Glaze öncesi boy     /    Glaze sonrası boy
Ürün Tanımı
 
Avcılığından sonra ahtapot, hiçbir işlem görmeden kolları ters çevrilerek çiçek şekli verilerek dondurulur, glaze uygulamasından sonra IWP paketlenir.
Dondurma Şekli IQF (Bireysel Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 15 kg IWP (Bireysel sarma paket)
İçindekiler Bütün ahtapot (%90), su (%10)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık   (FAO : 71 )    /    İşleme
Menşei Endonezya
Ambalaj içi adet

 
1-2 kg: 10 adet/15 kg
2-3 kg: 6 adet/15 kg
3-4 kg: 4 adet/15 kg
Glaze oranı %10
Ürün tipi Bütün ahtapot
Hasarlı ürün adedi Maksimum 1 adet/15 kg
Görünüm Ürüne özgü deri rengi, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/1 kg 1-2: 1650 g 2-3: 2475 g 3-4: 3550 g
Raf ömrü Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay
Katkı maddesi Bulunmamalıdır
Dış ambalaj Min 4 renk baskılı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (31x47x35 cm)
İç ambalaj PE bireysel poşet
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


 

Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 160
Yağ (g/100 g) 0
Protein (g/100 g) 30
Kolestrol (mg/100g) 95
Sodyum (mg/100g) 460
Karbonhidrat (mg/100g) 4
Vit A (%/100 g) 6
Vit C (%/100 g) 15
Kalsiyum (%/100 g) 10
Demir (%/100 g) 50
Omega 3 (g/100 g) 0
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 1
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 1
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 100-200
Salmonella spp(g-ml) -
Listeria monocytogenes (g-ml) -
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır.
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır.
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir.
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir.
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır.
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
              X X