Bütün Palamut
Uskumrugillerden bir balık türüdür. Ton balığına pek çok fiziksel özelliği ile benzerlik gösterir. Batı ve Doğu Atlantik orijinlidir. Süveyş kanalı ile sularımıza giriş yapmıştır. Sürü oluşturur ve hızlı yüzer. 90 cm boya kadar ulaşabilmektedir. Farklı sıcaklıktaki sulara uyum gösterebilmektedir.
Oldukça ticari bir türdür. Türkiye'de çok tercih edilen ve taze tüketilen bir balıktır. Dünya çapında taze, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, fümelenmiş ve konserve edilmiş olarak tüketilmektedir.
Ürün Bilgisi
Ürün Adı |
Denizer Dondurulmuş Bütün Palamut 10 kg |
Ürün Latince Adı |
Sarda sarda |
Ürün İngilizce Adı |
Atlantic bonito / Skipjack |
Ürün Dış Barkodu
|
500 g: 8680539206009
900 g: 8680539206016 |
Ürün İç Barkodu |
- |
Ürün Boyu |
500 g 900 g / Glaze öncesi boy / Glaze sonrası boy |
Ürün Tanımı |
Avcılığından sonra palamut, hiçbir işlem görmeden dökme paketlenir ve hemen dondurulur. |
Dondurma Şekli |
Semi BQF (Yarı Blok Hızlı Dondurucu) |
Paketleme Şekli |
10 kg hand laid paket |
İçindekiler |
Bütün palamut (%100) |
Üretim Şekli |
Çiftlik Yetiştiriciliği / Avcılık √ (FAO : 37 ) / İşleme |
Menşei |
Türkiye |
Ambalaj içi adet
|
500 g: 24-25 adet/10 kg
900 g: 8-12 adet/10 kg |
Glaze oranı |
%0 |
Ürün tipi |
Bütün palamut |
Hasarlı ürün adedi |
1-2 adet / 10 kg |
Görünüm |
Parlak deri, kırmızımsı et, ürüne özgü görünüm |
Koku |
Ürüne özgü doğal koku |
Tat |
Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat |
Elastikiyet |
Sıkı, kuru değil |
Ortalama g/10 kg
|
500 g
900 g |
Raf ömrü |
ÜT'den sonraki ilk 18 ay |
Katkı maddesi |
Bulunmamalıdır. |
Dış ambalaj |
Min 4 renk baskılı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (38x53x8 cm) |
İç ambalaj |
PE iç poşet |
Ambalaj Kriteri
|
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2). |
Saklama Koşulu
|
Minimum -18° C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır. |
Besin Değerleri
Enerji (kcal/100 g) |
130 |
Yağ (g/100 g) |
1 |
Protein (g/100 g) |
22 |
Kolestrol (mg/100g) |
47 |
Sodyum (mg/100g) |
37 |
Karbonhidrat (mg/100g) |
0 |
Vit A (%/100 g) |
1 |
Vit C (%/100 g) |
2 |
Kalsiyum (%/100 g) |
3 |
Demir (%/100 g) |
7 |
Omega 3 (g/100 g) |
0,016 |
Kimyasal Parametreler
Civa (Hg) (mg/kg) |
0,5 |
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) |
0,05 |
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) |
0,3
|
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
3,5
|
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
6,5
|
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) |
75
|
Mikrobiyolojik Parametreler
Histamin (mg/kg) |
100-200 |
Salmonella spp(g-ml) |
- |
Listeria monocytogenes (g-ml) |
- |
Yasal Kriter
GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik |
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği |
GKGM Etiketleme Yönetmeliği |
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği |
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği |
Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması
Aparatlar |
>2,27 kg'dan büyük paketler için, 0,28 g (1 oz) hassasiyetli terazi |
>2,27 kg'dan küçük paketler için, 0-71 g (0,025 oz) hassasiyetli terazi |
İşlem |
>Terazi sağlam ve düz bir yüzeyde ayarlanır. |
>Yük göstergesinin 0 olduğu ve hassasiyeti kontrol edilir. |
>Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır, paketin üzerindeki buz temizlenir ve hemen tartılır. |
>Paket açılır, tüm parçaları ve buz kristalleri ile birlikte içerik alınır, kuru havalı ortamda boş ambalaj oda sıcaklığında tartılır. |
>Dolu paket ağırlığından, boş paket ağırlığı çıkarılır, sonuç ürün net ağırlığıdır. |
*AOAC 963.26 Dondurulmuş Glazesiz Gıda Net Ağırlık standardı baz alınmıştır. |
Üreme Zamanları
Ocak |
Şubat |
Mart |
Nisan |
Mayıs |
Haziran |
Temmuz |
Ağustos |
Eylül |
Ekim |
Kasım |
Aralık |
|
|
|
|
X |
X |
|
|
|
|
|
|