Bütün Kalamar

 
 
 

Kalamar, 2 kanat yüzgeci, 6 bacak ve 2 tentakülden oluşan vücudu ile bir Kafadanbacaklı türüdür. Tür çeşitliliği bakımından zengindir. Eğer dikkatli avlanırsa raf ömrü uzundur; et donukken birkaç kez çözülse bile dondurma sisteminden çok az etkilenir ve elastkiyet değişmez. Olta, gırgır ve trol ile avlanır.

Taze kalamarın kokusu hafiftir. İnce bir derisi bulunur. Taze olarak bütün, donuk olarak bütün, tüp, halka, tentakül, biftek , mürekkep, kaplamalı ve dolma olmak üzere piyasası bulunmaktadır. Özellikle Loligo cinsi Amerika tarafından sıkça tüketilmektedir.



Ürün Bilgisi

Ürün Adı Dondurulmuş Bütün Kalamar 12 kg
Ürün Latince Adı Loligo duvauceli
Ürün İngilizce Adı Indian squid
Ürün Dış Barkodu

 
U3: 8680539203022
3-6: 8680539203008
6-10: 8680539203046
Ürün İç Barkodu -
Ürün Boyu U3 , 3-6, 6-10  /   Glaze öncesi boy    /    Glaze sonrası boy
Ürün Tanımı
 
Avcılığından sonra kalamar, bütün olarak boylanır, plaklara su ile yerleştirilerek plaka tipi dondurucularda hemen dondurulur, 12 kg.lık kutularda paketlenir.
Dondurma Şekli BQF (Blok Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 6x2 kg /3x4 kg.lık poşet ambalaj
İçindekiler Bütün kalamar (%90), su (%10)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık   (FAO : 51 )    /    İşleme
Menşei Hindistan
Ambalaj içi adet

 
U3: 36 adet/12 kg
3-6: 60 adet/12 kg
6-10: 110 adet/12 kg
Glaze oranı %10
Ürün tipi Bütün kalamar
Hasarlı ürün adedi Maksimum 2-3 adet/12 kg
Görünüm Kırmızı deri rengi, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/1 kg U3: 330 g / 3-6: 180 g / 6-10: 100 g
Raf ömrü Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay
Katkı maddesi Bulunmamalıdır
Dış ambalaj Orijinal baskılı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (28x39x18 cm)
İç ambalaj PE iç poşet
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 92
Yağ (g/100 g) 1,38
Protein (g/100 g) 15,58
Kolestrol (mg/100g) 233
Sodyum (mg/100g) 44
Karbonhidrat (mg/100g) 3,08
Vit A (%/100 g) 1
Vit C (%/100 g) 8
Kalsiyum (%/100 g) 3
Demir (%/100 g) 4
Omega 3 (g/100 g) 0,642
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 1
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 1
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 100-200
Salmonella spp(g-ml) -
Listeria monocytogenes (g-ml) -
 
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır.
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır.
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir.
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir.
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır.
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
          X X