Kolyoz Fileto

 
 
 

Uskumrugillerden olan kolyoz, vücut yapısı, yağ oranı ve tadı bakımından uskumruya çok benzer, ancak daha küçüktür, renk ve sırttaki zigzagları bakımından farklılaşır. Bu türün Pasifik okyanusunda avlananlarına "Pacific Mackerel", Atlantik Okyanusunda avlananlarına "Chub Mackerel" adı verilir. Galsam ağı, olta, gırgır veya trol ile avlanır.

Taze kolyoz genellikle sıcak füme için tercih edilir. Eti yağlı ve çok lezzetlidir. Derili fileto olarak ciddi bir pazar payına sahiptir.



Ürün Bilgisi

Ürün Adı DENİZER Dondurulmuş Kolyoz Fileto 10 kg
Ürün Latince Adı Scomber japonicus
Ürün İngilizce Adı Pacific mackerel
Ürün Dış Barkodu 8680539200908
Ürün İç Barkodu 8680539200915
Ürün Boyu 80-130 g    /    Glaze öncesi boy     /    Glaze sonrası boy
Ürün Tanımı

 
Avcılığından sonra kolyoz, baş kısmı ve iç organlarından arındırılarak, derisi üzerinde bırakılmış olarak fileto edilir, hemen dondurulur, glaze uygulanarak 1 kglık poşetlerde paketlenir.
Dondurma Şekli IQF (Bireysel Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 1 kg x 10
İçindekiler Kolyoz fileto (%80), su (%20)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık (FAO : 61 )    /    İşleme
Menşei Çin
Ambalaj içi adet 60-70 adet/10 kg
Glaze oranı %20
Ürün tipi Kılçıksız, PBI (küçük dikey kılçıklı), derili fileto
Hasarlı ürün adedi Maksimum 1-2 adet / 10 kg
Görünüm Parlak deri, kemik rengi et, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/1 kg 100 g
Raf ömrü Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay
Katkı maddesi Bulunmamalıdır
Dış ambalaj Min 4 renkli dış baskılı Oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (27,5x50x19 cm)
İç ambalaj Rider etiket PE ambalaj
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 158
Yağ (g/100 g) 12
Protein (g/100 g) 40
Kolestrol (mg/100g) 16
Sodyum (mg/100g) 4
Karbonhidrat (mg/100g) 0
Vit A (%/100 g) 1
Vit C (%/100 g) 3
Kalsiyum (%/100 g) 2
Demir (%/100 g) 6
Omega 3 (g/100 g) 1,6
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 0,05
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 0,3
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 200-400
Salmonella spp(g-ml) 0/25
Listeria monocytogenes (g-ml) 0/25
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır.
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır.
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir.
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir.
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır.
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
    X X X