Bütün Uskumru

 
 
 

Kuzey Atlantik'in her iki tarafında da bulunan sürü oluşturan bir balıktır. En fazla 500 g-1 kg boyda avlanır. Küçük boylu olanlara "Tinker mackerel" denir. Üreme göçü yapan bir tür olup, kuzey ve güney uskumrusu olarak ayrılır, kuzey türleri Kuzey denizi ve Skagerrak Boğazı'nda (Mayıs-Temmuz), güney türleri ise İspanya ve Portekiz sularında ürer (Şubat-Mayıs). Üreme sonrası Norveç sularında karışır ve tüm kışı burada geçirirler, üreme döneminde göç tekrar başlar.

İnce bir derisi bulunur, sırt kısmı karakteristik olarak yeşilimsi mavi ve yanardöner gümüş renginde olup koyu çizgilere sahiptir, balık öldüğünde deri rengi matlaşır. Yağlı ve çok lezzetli bir balık olup, yüksek miktarda Omega 3 içerir.

Çok ciddi ticari bir öneme sahip olan bu balık, ICES (Uluslararası Su Kaynaklarını Değerlendirme Konseyi) tarafından belirlenen bölgesel kotalar dahilinde avlanır, avcılığı dönemsel olarak değişmek üzere uzatma ağı, olta, gırgır ve trol ile yapılır.

 



Ürün Bilgisi

Ürün Adı Dondurulmuş Bütün Uskumru 20 kg
Ürün Latince Adı Scomber scombrus
Ürün İngilizce Adı Atlantic mackerel
Ürün Dış Barkodu
 
2-4: 8680539200427
3-5: 8680539200465
Ürün İç Barkodu -
Ürün Boyu 200-400 g 300-500 g
Ürün Tanımı Avcılığından sonra uskumru, hiçbir işlem görmeden paketlenir ve hemen dondurulur.
Dondurma Şekli Semi BQF (Yarı Blok Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 20 kg hand laid paket
İçindekiler Bütün uskumru (%100)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık (FAO : 67 )    /    İşleme
Menşei Norveç
Ambalaj içi adet
 
2-4: 65-70 adet/20 kg
3-5: 55-60 adet/20 kg
Glaze oranı %0
Ürün tipi Bütün uskumru
Hasarlı ürün adedi Maks. 5 adet / 20 kg
Görünüm Kahverengimsi et, parlak deri, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/1 kg
 
2-4: 300 g
3-5: 400 g
Raf ömrü Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay
Katkı maddesi Bulunmamalıdır.
Dış ambalaj Orijinal markalı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (39x58,5x10,5 cm)
İç ambalaj PE iç poşet
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18°C 'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 205
Yağ (g/100 g) 14
Protein (g/100 g) 19
Kolestrol (mg/100g) 70
Sodyum (mg/100g) 90
Karbonhidrat (mg/100g) 0
Vit A (%/100 g) 3
Vit C (%/100 g) 1
Kalsiyum (%/100 g) 1
Demir (%/100 g) 9
Omega 3 (g/100 g) 2,67
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 0,05
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 0,3
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 100-200
Salmonella spp(g-ml) -
Listeria monocytogenes (g-ml) -
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Aparatlar
>2,27 kg'dan büyük paketler için, 0,28 g (1 oz) hassasiyetli terazi
>2,27 kg'dan küçük paketler için, 0-71 g (0,025 oz) hassasiyetli terazi
İşlem
>Terazi sağlam ve düz bir yüzeyde ayarlanır.
>Yük göstergesinin 0 olduğu ve hassasiyeti kontrol edilir.
>Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır, paketin üzerindeki buz temizlenir ve hemen tartılır.
>Paket açılır, tüm parçaları ve buz kristalleri ile birlikte içerik alınır, kuru havalı ortamda boş ambalaj oda sıcaklığında tartılır.
>Dolu paket ağırlığından, boş paket ağırlığı çıkarılır, sonuç ürün net ağırlığıdır.
*AOAC 963.26 Dondurulmuş Glazesiz Gıda Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
  X X X X X X