Bütün Uskumru
Kuzey Atlantik'in her iki tarafında da bulunan sürü oluşturan bir balıktır. En fazla 500 g-1 kg boyda avlanır. Küçük boylu olanlara "Tinker mackerel" denir. Üreme göçü yapan bir tür olup, kuzey ve güney uskumrusu olarak ayrılır, kuzey türleri Kuzey denizi ve Skagerrak Boğazı'nda (Mayıs-Temmuz), güney türleri ise İspanya ve Portekiz sularında ürer (Şubat-Mayıs). Üreme sonrası Norveç sularında karışır ve tüm kışı burada geçirirler, üreme döneminde göç tekrar başlar.
İnce bir derisi bulunur, sırt kısmı karakteristik olarak yeşilimsi mavi ve yanardöner gümüş renginde olup koyu çizgilere sahiptir, balık öldüğünde deri rengi matlaşır. Yağlı ve çok lezzetli bir balık olup, yüksek miktarda Omega 3 içerir.
Çok ciddi ticari bir öneme sahip olan bu balık, ICES (Uluslararası Su Kaynaklarını Değerlendirme Konseyi) tarafından belirlenen bölgesel kotalar dahilinde avlanır, avcılığı dönemsel olarak değişmek üzere uzatma ağı, olta, gırgır ve trol ile yapılır.
Ürün Bilgisi
Ürün Adı | Dondurulmuş Bütün Uskumru 20 kg |
Ürün Latince Adı | Scomber scombrus |
Ürün İngilizce Adı | Atlantic mackerel |
Ürün Dış Barkodu |
2-4: 8680539200427 3-5: 8680539200465 |
Ürün İç Barkodu | - |
Ürün Boyu | 200-400 g 300-500 g |
Ürün Tanımı | Avcılığından sonra uskumru, hiçbir işlem görmeden paketlenir ve hemen dondurulur. |
Dondurma Şekli | Semi BQF (Yarı Blok Hızlı Dondurucu) |
Paketleme Şekli | 20 kg hand laid paket |
İçindekiler | Bütün uskumru (%100) |
Üretim Şekli | Çiftlik Yetiştiriciliği / Avcılık √ (FAO : 67 ) / İşleme |
Menşei | Norveç |
Ambalaj içi adet |
2-4: 65-70 adet/20 kg 3-5: 55-60 adet/20 kg |
Glaze oranı | %0 |
Ürün tipi | Bütün uskumru |
Hasarlı ürün adedi | Maks. 5 adet / 20 kg |
Görünüm | Kahverengimsi et, parlak deri, ürüne özgü görünüm |
Koku | Ürüne özgü doğal koku |
Tat | Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat |
Elastikiyet | Sıkı, kuru değil |
Ortalama g/1 kg |
2-4: 300 g 3-5: 400 g |
Raf ömrü | Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay |
Katkı maddesi | Bulunmamalıdır. |
Dış ambalaj | Orijinal markalı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (39x58,5x10,5 cm) |
İç ambalaj | PE iç poşet |
Ambalaj Kriteri |
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2). |
Saklama Koşulu |
Minimum -18°C 'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır. |
Besin Değerleri
Enerji (kcal/100 g) | 205 |
Yağ (g/100 g) | 14 |
Protein (g/100 g) | 19 |
Kolestrol (mg/100g) | 70 |
Sodyum (mg/100g) | 90 |
Karbonhidrat (mg/100g) | 0 |
Vit A (%/100 g) | 3 |
Vit C (%/100 g) | 1 |
Kalsiyum (%/100 g) | 1 |
Demir (%/100 g) | 9 |
Omega 3 (g/100 g) | 2,67 |
Kimyasal Parametreler
Civa (Hg) (mg/kg) | 0,5 |
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) | 0,05 |
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) |
0,3 |
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
3,5 |
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
6,5 |
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) |
75 |
Mikrobiyolojik Parametreler
Histamin (mg/kg) | 100-200 |
Salmonella spp(g-ml) | - |
Listeria monocytogenes (g-ml) | - |
Yasal Kriter
GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik |
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği |
GKGM Etiketleme Yönetmeliği |
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği |
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği |
Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması
Aparatlar |
>2,27 kg'dan büyük paketler için, 0,28 g (1 oz) hassasiyetli terazi |
>2,27 kg'dan küçük paketler için, 0-71 g (0,025 oz) hassasiyetli terazi |
İşlem |
>Terazi sağlam ve düz bir yüzeyde ayarlanır. |
>Yük göstergesinin 0 olduğu ve hassasiyeti kontrol edilir. |
>Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır, paketin üzerindeki buz temizlenir ve hemen tartılır. |
>Paket açılır, tüm parçaları ve buz kristalleri ile birlikte içerik alınır, kuru havalı ortamda boş ambalaj oda sıcaklığında tartılır. |
>Dolu paket ağırlığından, boş paket ağırlığı çıkarılır, sonuç ürün net ağırlığıdır. |
*AOAC 963.26 Dondurulmuş Glazesiz Gıda Net Ağırlık standardı baz alınmıştır. |
Üreme Zamanları
Ocak | Şubat | Mart | Nisan | Mayıs | Haziran | Temmuz | Ağustos | Eylül | Ekim | Kasım | Aralık |
X | X | X | X | X | X |