Tüp Kalamar

 
 
 

Todarodes cinsi bu kalamar, büyük bir pazara sahip olup, özellikle Japonya, Kore ve Çin tarafından yüksek miktarda avlanır. En büyük ithalatçısı ise Amerika'dır. 1 yıl kadar yaşayıp, hızlıca büyür ve üremek için göç eder. Büyük bir kısmı kışın Doğu Çin sularında ürer, ikinci grup sonbaharda Kyushu adası kıyılarında, üçüncü ve en az miktardaki grup ise ilkbahar-yaz arası Japonya'da ürer. Olta sistemleri, dip trolleri, uzatma ağları ve gırgır ile avlanır.

Oldukça lezzetli bir kalamar olup, daha çok halka ve tüp şeklinde işlenerek satışa sunulur.


Ürün Bilgisi

Ürün Adı DENİZER Dondurulmuş Tüp Kalamar 10 kg
Ürün Latince Adı Todarodes pacificus
Ürün İngilizce Adı Pacific squid/Japanese flying squid
Ürün Dış Barkodu 8680539202506
Ürün İç Barkodu 8680539202513
Ürün Boyu U5  /   Glaze öncesi boy     /    Glaze sonrası boy
Ürün Tanımı

 
Avcılığından sonra kalamar, bacak kısmı ve iç organlarından arındırılır, derisi temizlenir, AB standartlarında işlenir, hemen dondurulur, koruma glazesi uygulanır, 1 kglık poşetlerde paketlenir.
Dondurma Şekli IQF (Bireysel Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 10x1 kg poşet ambalaj
İçindekiler Tüp kalamar (%100), su (%3-5)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık   (FAO : 61 )    /    İşleme
Menşei Çin
Ambalaj içi adet 50 adet/10 kg
Glaze oranı %3-5
Ürün tipi Temizlenmiş tüp kalamar
Hasarlı ürün adedi Maksimum 1-2 adet / 10 kg
Görünüm Kemik beyazı renginde, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/1 kg 200 g
Raf ömrü Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay
Katkı maddesi AB standartlarında uygulanmıştır (Maks ‰5).
Dış ambalaj Min 4 renkli dış baskılı Oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj  (31,5x43x19 cm)
İç ambalaj Rider etiket PE ambalaj
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 92
Yağ (g/100 g) 1
Protein (g/100 g) 16
Kolestrol (mg/100g) 233
Sodyum (mg/100g) 44
Karbonhidrat (mg/100g) 3
Vit A (%/100 g) 1
Vit C (%/100 g) 8
Kalsiyum (%/100 g) 3
Demir (%/100 g) 4
Omega 3 (g/100 g) 0,486
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 1
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 1
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 200-400
Salmonella spp(g-ml) 0/25
Listeria monocytogenes (g-ml) 0/25
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır.
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır.
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir.
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir.
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır.
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X                   X