Basa Fileto
Panga ailesine üye bir balık olan Basa, Vietnam'da tatlı sularda yetiştirilir. Pangaya göre daha yüksek miktarda yağ oranı içermektedir, pangadan daha ucuz piyasaya sahiptir. Son zamanlarda ithalatı oldukça artmıştır, özellikle Amerika tarafından tercih edilmektedir.
Pembemsi beyaz ete sahiptir. Çok yağlı bir balık olmamasından dolayı Panga gibi donuk veya taze fileto ve kaplamalı olarak tüketilmektedir.
Ürün Bilgisi
Ürün Adı |
DENİZER Dondurulmuş Basa Fileto 10 kg |
Ürün Latince Adı |
Pangasius hypophthalmus |
Ürün İngilizce Adı |
Basa |
Ürün Dış Barkodu |
8680539200601 |
Ürün İç Barkodu |
8680539200618 |
Ürün Boyu |
170-220 g / Glaze öncesi boy √ / Glaze sonrası boy |
Ürün Tanımı
|
Hasatından sonra basa, baş kısmı, iç organları, derisinden arındırılarak, fileto edilir, AB standartlarında işlenir, hemen dondurulur, glaze uygulanarak 1 kglık poşetlerde paketlenir. |
Dondurma Şekli |
IQF (Bireysel Hızlı Dondurucu) |
Paketleme Şekli |
10x1 kg.lık poşet ambalaj |
İçindekiler |
Basa fileto (%80), su (%20) |
Üretim Şekli |
Çiftlik Yetiştiriciliği √ / Avcılık (FAO : ) / İşleme |
Menşei |
Vietnam |
Ambalaj içi adet |
40-45 adet/10 kg |
Glaze oranı |
%20 |
Ürün tipi |
Kılçıksız, PBI (küçük dikey kılçıklı), yağ dokusu mevcut, derisiz fileto |
Hasarlı ürün adedi |
Maksimum 1-2 adet / 10 kg |
Görünüm |
Pembe-beyaz et, ürüne özgü doğal görünüm |
Koku |
Ürüne özgü doğal koku |
Tat |
Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat |
Elastikiyet |
Sıkı, kuru değil |
Ortalama g/1 kg |
200 g |
Raf ömrü |
Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay |
Katkı maddesi |
AB standartlarında uygulanmıştır (Maks ‰5). |
Dış ambalaj |
Min 4 renkli dış baskılı Oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (26x49x18 cm) |
İç ambalaj |
Rider etiket PE ambalaj |
Ambalaj Kriteri
|
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2). |
Saklama Koşulu
|
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır. |
Besin Değerleri
Enerji (kcal/100 g) |
100 |
Yağ (g/100 g) |
9 |
Protein (g/100 g) |
20 |
Kolestrol (mg/100g) |
35 |
Sodyum (mg/100g) |
29 |
Karbonhidrat (mg/100g) |
0 |
Vit A (%/100 g) |
0 |
Vit C (%/100 g) |
0 |
Kalsiyum (%/100 g) |
2 |
Demir (%/100 g) |
2 |
Omega 3 (g/100 g) |
15 |
Kimyasal Parametreler
Civa (Hg) (mg/kg) |
0,5 |
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) |
0,05 |
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) |
0,3
|
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
3,5
|
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
6,5
|
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) |
75
|
Mikrobiyolojik Parametreler
Histamin (mg/kg) |
200-400 |
Salmonella spp(g-ml) |
0/25 |
Listeria monocytogenes (g-ml) |
0/25 |
Yasal Kriter
GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik |
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği |
GKGM Etiketleme Yönetmeliği |
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği |
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği |
Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması
Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır. |
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır. |
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir. |
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır |
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir. |
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır. |
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır. |
Üreme Zamanları
Ocak |
Şubat |
Mart |
Nisan |
Mayıs |
Haziran |
Temmuz |
Ağustos |
Eylül |
Ekim |
Kasım |
Aralık |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |