Grönland, Kuzey Doğu Atlantik (NEA) Denizi’nde uskumru savaşına giriyor

Uskumru kotaları hakkındaki gergin görüşmeler sürerken, iki Çin trol gemisi Doğu Grönland kıyılarında buradaki balıkçılığı test etmiştir.

Belirleyici görüşmelerin yapılacağı Eylül 2012 Londra toplantısının NEA kıyı devletleri ve AB tarafından hazırlıkları devam ederken, Grönland kendisini yeni bir uskumru sahası olarak ileri sürdü.

İzlanda “Fiskifrettir” ve “Naaklakkersuisut” gazetelerinin haberlerine göre, Grönland Hükümeti, Çin trol gemilerinin Doğu Grönland’daki balıkçılığı test etmesi için izin vermiştir. Grönland, miktarın kıyı devletleri tarafından paylaşılacağını, yani NEA uskumru kotasından pay alacaklarını hesaba katmaktadır. Grönland Hükümeti Balıkçılık, Avcılık ve Tarım Bak. üyesi Ane Hansen tarafından gazeteye açıklama yapılmıştır.

Birkaç hafta önce gelişen bir olaya göre de, İzlanda, Grönland Balıkçı Gemisinin İzlanda kıyılarında uskumru bırakmasını reddetmiş ve gemi bu kez Faroe tarafına ilerlemiştir.

 

Troller, Doğu Grönland’de

Royal Greenland firması, 10 bin metrik ton taşıma kapasiteli, uskumru paketleme ve dondurma özelliğindeki “Kai Yu” ve “Kai Li” isimli Çin gemileri ile anlaşma imzaladı. “Kai Yu”, “Kai Li” henüz yolda iken yaklaşık 2 haftadır Doğu Grönland’da bulunuyor. Her iki gemi de 7800 metrik ton ağırlığındadır.

İzlanda gazetesi “Fiskifrettir”e göre, Grönland önce Faroe Adaları, İzlanda ve Danimarka hükümetlerinden yardım istemiş ancak bu ülkelerin hükümetleri tarafından ret almıştır, bu sebeple Çin’den yardım almak zorunda kalmıştır.

İki Çin gemisi, öncelikle Faroe firması “Thor” tarafından kiralanmıştır (bu yazılmamıştır ancak Faroe sularında uskumru avcılığı için kullanılmak istendiği düşünülmektedir). Faroe ulusal radyo ve televizyon istasyonu “Kringvarp”a göre, Rus kayıtlı fabrika gemisi “Lafayatte” Grönland sularına doğru aynı zamanda yola çıkmıştır (Lafayette Faroe sularında 2011 sonbaharda operasyon yapan en büyük balık dondurma fabrika gemisidir, Pacific Andes adlı Çin firması tarafından çok sayıda Çinli çalışan ile birlikte petrol tankerinden yeniden yapılandırılmıştır.

 

AB Yaptırımı?

AB Bakanlar Konseyi, dürüstçe kendi aralarında kotalarını belirlemeleri amaçlı Faroe ve İzlanda hakkında kesin bir yaptırım dokümanı onaylamıştır. AB parlamentosu Eylül 2012’de İzlanda ve Faroe arasındaki yaptırımı kararlaştırmak için hazır durumdadır. Bu demektir ki, Danimarka Faroe gemilerinin boykotuna itaat edecektir. Danimarka Pelajik Üreticileri Organizasyonu (DPO) dahilindeki Danimarka Okyanus Balıkçıları Organizasyonu, kendileri için düşük miktarda uskumru kotası uygulamaktadır ve bu sebeple AB ve Norveç kendi aralarında bir mücadele içine girmektedir ve Danimarkalı balıkçılar, yalnız uskumru için değil, Faroe bölgesindeki tüm balıkçılık için boykot istemektedirler. Bu üç hükümet, (Danimarka, Faroe ve Grönland) 30 Ağustos’da  Grönland’ın Nuuk kentinde toplantı düzenleyeceklerdir.

Arşive gitmek için tıklayınız

Paylaş: