Türk levreği ABD pazarında

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ürünleri ihracatı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle çiftlik balıklarımızdan levrek ve çipura, deniz ürünleri ihracatında önde gelen ürünlerimizdendir. Türkiye, Yunanistan’dan sonra, dünyadaki en büyük ikinci levrek ve çipura üreticisidir.

Amerika Birleşik Devletleri’ne Türkiye’nin deniz ürünleri ihracatı, Ocak ayından Ağustos ayına kadar olan süreçte değer olarak %88 artmıştır. Levreğin bu oranı sağlamada katkısı büyüktür.  

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan’a göre, 2011 yılının ilk sekiz ayında 410 metrik ton ürünün Amerika’ya ihraç edildiğini bildirmiştir. Bu miktara karşılık gelen toplam ihracat değeri 2,9 milyon dolar (2,2 milyon EUR’dur.) Bu yıl aynı dönem için ihracat miktarı 564 metrik ton olup, değeri 5,6 milyon USD’dir. (4,3 milyon EUR) İki yıl arasında miktar ve getiri açısından çarpıcı fark mevcuttur.

 

Görüldüğü gibi, Türkiye’nin de çiftlik ürünlerine verdiği ciddi destek ile ABD’de bu ürünlere yoğun ve büyüyen ilgi söz konusudur. Ayrıca fuarla beraber ürünlerin tanınırlığı artmaktadır. Geçen yıl, toplam 70.000 metrik ton üretim miktarı olan çiftlik levreği ve çipurası, bu yıl 100.000 metrik tona ulaşmıştır. Ürün, 40’dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir.

 

Yunanistan ise geçen yıl toplamda 118.000 metrik ton üretmiştir. Bütün olarak endüstriye fayda sağlayan arzı, sıkı takip altına alan Yunanistan, 2012’de bir önceki yıla göre benzer miktarı beklemektedir.

 

Türkiye’de sonbahar ayları boyunca levrek ve çipura türleri için oldukça iyi miktarlar üretilmiştir. Ancak Aralık ayında, fiyatların artan talep ve azalan arz karşısında artış yönünde olacağı aşikardır.

 

Avrupa’da ise, Mercamadrid toptancı market piyasası önem arz etmektedir. Ekim ayında Eylül ayına göre fiyatlarda 600 gr. levrek için 0,30EUR ve 600gr-1000gr. 0,15EUR düşüş görülmektedir. 1kg. üzeri balıklarda fiyat sabit kalmış, herhangi bir hareketlilik görülmemiştir. Mercamadrid piyasasında levreğin ortalama fiyatı 6,29EUR’dur. Aynı dönem çipura fiyatı 600 gr. için 0,30EUR, 600 gr. – 1000 gr. için 0,55 EUR, 1 kg. için 0,80EUR düşmüştür. Ortalama çipura fiyatı 7,45EUR’dur.

 

Sonuç olarak, Türkiye’ye artan talebin fiyatları arttırması, Avrupa’da fiyatların düşmesine karşılık olumsuz rol oynuyor gibi gözükebilir. Bu noktada, Türkiye’nin bu önemli ihracat kalemlerini geliştirmeye ve arttırmaya yönelik hareketleri devam etmelidir. Böylece, ekonomiye sağlanan katma değer de artış sağlayacaktır.

Arşive gitmek için tıklayınız

Paylaş: