Rusya, somon gücü haline geliyor

Rusya, %64 oranında yıllık ihracatının üzerine çıkarak, geçen yıl 164 bin metrik tondan fazla somon ihraç etmiştir.

Rus yetkilileri 2011 yılında, Rus balıkçıların 520 bin metrik tondan fazla somon yakaladığını, bu miktarın 2009 yılında ulaşılan 530 bin metrik tondan sadece 10 bin metrik ton eksik kaldığını belirtmişlerdir.

Rusya’nın somon ihracatının  %60’ı Çin, %23’ü Japonya ve %12’si Kore’ye yapılmıştır. İhracatın %97,5’unun ise dondurulmuş balık olduğu bildirilmiştir.

Ayrıca, Rusya geçen yıl %20 artışla 151 bin metrik ton soğutulmuş, dondurulmuş somon ve alabalık ithal etmiştir. Hükümet, Norveç’in soğutulmuş somon ihracatının, 2011’de Rusya’ya 94 200 metrik ton somon satışına bağlı olarak %31,1 oranında arttığını bildirmiştir.

Rusya’nın, kültür Atlantik somonuna artan talebi, Norveç üreticileri için iyi bir haber olması gerekirken, bu yıl düşmesi beklenen güncel somon fiyatından herhangi bir avantaj sağlayamayacaklardır.

Intrafish kaynaklarına göre, fiyatlar, beklenen yüksek miktarlara bağlı olarak kiloda 20 NOK (3,43 Dolar veya 2,63 Euro) düşebilecektir.

Norveç yatırım bankası Nordea’nın raporlarına göre, pazara sağlanan toplam miktarın 1,8 milyon metrik ton olacağı, yani yıl bazında %15 oranında artacağı öngörülüyor. Nordea’nın, Şili’nin üretiminin %40 oranında büyüyerek 360 bin metrik ton olacağı öngörüsü de dikkate alınmalıdır.

Aynı zamanda, Şili’li analistler, Avrupa tüketicilerinin düşük talebi ve Şili ile Norveç ürünlerinin fazlalığı sonucu, bu yıl somon fiyatlarının düşük kalacağını ileri sürüyorlar.

Şili’li üreticilerin, 2011 yılındaki fiyat patlamasından avantaj sağlamak istediklerini, ancak pazara çok fazla somon sağlayamayıp, toplam talebin üzerine çıkamamışlardır. İronik olarak, Şili’nin hastalık salgını aslında küresel tedarikteki düşüşe öncülük etmiştir.

Arşive gitmek için tıklayınız

Paylaş: