Hapuku (Polyprion Oxygeneios)

Hapuku, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerin restoranlarında lezzet bakımından dikkat çeken bir ürün olup;  yapısı ve görünüşü itibariyle çekici, pişmiş ve çiğ tabaklarda çok çeşitli ürün türevine sahiptir.

160 cm maksimum boya ulaşabilen, dip balığı türüdür. Güney sularını tercih eder.  Taze ve donuk olarak satışa sunulmakta olup, buğulanmış, kızartılmış, haşlanmış, ızgara ve fırında olmak üzere tüketilir.

Üretimi konusunda, Ulusal Yeni Zelanda Su ve Atmosfer Araştırma Enstitüsü (NIWA) tarafından araştırmalar yürütülmektedir ve kurum, çiftçilerle beraber 2013 başlarında ticari alan denemeleri için müzakere içerisindedir.

NIWA, Hapuku için Yeni Zelanda, Avustralya, Asya ve Avrupa’da yeni pazarlar yaratmaktadır. Hapuku çiftliğinde 8000 ton yıllık ürün üretilir ve 2025’e kadar 210 milyon NZ$ (Yeni Zelanda Doları) ihracat değeri yaratılmaya çalışılmaktadır.

Hapuku, Güney Avustralya, Şili, Trista ve Yeni Zelanda’da yetişmektedir. Karın kısmı gümüş beyaz olmakla birlikte, gri renkli bir balıktır. Geniş güçlü kare şeklinde kuyruk ile sırt kısmında 10 sırt omurgasına sahiptir. Çenesi dışa doğru uzar ve geniş gözlere sahiptir. 2003’den beri, NIWA dünyanın en geniş hapuku anaçlarını stoklamaktadır ki, Bream Koyu Su Kültürü Park’ında yumurtlama tanklarında tutulmaktadırlar.

Arşive gitmek için tıklayınız

Paylaş: